Starożytni mieszkańcy Pergamonu stosowali dietę roślinną i fatalnie na tym wychodzili
Dieta roślinna starożytnych mieszkańców Pergamonu nie wynikała z wyboru, religii czy etyki. Według naukowców pod kierownictwem profesor Wolf Rudiger Teegen z Uniwersytetu Monachijskiego, mięso i ryby w Pergamonie były bardzo drogie i mogli sobie na nie pozwolić tylko najbogatsi. Braki w diecie rzutowały na długość życia i choroby trapiące starożytnych.
![Pergamon](https://hodowcyrazem.pl/wp-content/uploads/2022/01/Pergamon.jpg)
Pergamon | Źródło: Wikimedia Commons / Radomil
W starożytnym mieście najdroższe było mięso królicze, później wieprzowina, zaś najtańsza wołowina. Jak pokazują wyniki badań ponad 300 szkieletów nawet najgorsze gatunki mięsa w czasach rzymskich rzadko gościły na stołach Pergamończyków. Analiza prof. Teegen pozwoliła również ocenić kondycję fizyczną i śmiertelność. Z badań wynika, że śmierć najczęściej następowała w przedziale wiekowym między 20 a 40 lat. Szczególnie narażone były kobiety w ciąży i połogu. Mieszkańcy często chorowali na ropnie, egzemy, czy choroby zębów i zatok. O ile te ostatnie wynikają z wdychania dymu z palenisk to na inne choroby mogła mieć wpływ dieta uboga w mięso.
Według prof. Martyny Batorskiej z SGGW w Warszawie odpowiednia ilość białka zwierzęcego w diecie decyduje o zdrowiu człowieka. Białko mięsa zawiera wszystkie aminokwasy niezbędne do syntezy białek ustrojowych, umożliwia wzrost i rozwój organizmu, odbudowę komórek, jest ważne w procesach obronnych, przy gojeniu ran oraz wspomaga procesy myślowe w mózgu.
Deficyt bogatego w żelazo mięsa musiał szczególnie wpływać na kobiety po porodzie, gdy zapotrzebowanie na nie w organizmie matki było największe. Brak mięsa mógł też negatywnie oddziaływać na dzietność. Problemy z macierzyństwem wynikające ze zbyt restrykcyjnej diety nie zawierającej mięsa obserwowane są i u współczesnych Europejczyków. Choć akurat w naszym przypadku powody zmian w diecie nie mają, jak u Pergamończyków, charakteru ekonomicznego. Na razie.
Źródła:
- Diet in Roman Pergamon using stable isotope (C, N, S), osteoarchaeological and historical data – preliminary results. Propstmeier, J., Nehlich, O., Richards, M., Grupe, G. Müldner, G., Teegen, W.(2017)- In: Life and death in Asia Minor in Hellenistic, Roman and Byzantine times strona. 237-249
- https://www.aa.com.tr/en/culture/residents-of-ancient-city-of-pergamon-had-plant-based-diet-scientists/2429418
- https://www.hurriyetdailynews.com/studies-reveal-eating-habits-of-pergamon-people-169632
W
I
Ę
C
E
J
Pismo HodowcyRazem z poparciem stanowiska PKBiPB
Czas zająć stanowiskoCzas zająć stanowiskoCzas zająć stanowiskoWarszawa, dnia 15 lipca 2024 r.Szanowny Pan Andrzej DomańskiMinister Finansów Dotyczy: Poparcia dla stanowiska Polskiej Koalicji Biopaliw i Pasz Białkowych oraz Federacji Branżowych Związków Producentów...
Pilna potrzeba utrzymania silnego budżetu na politykę promocyjną UE i podjęcia inicjatywy przeciw planowanej redukcji budżetu WPR o 440 mln EUR
Czas zająć stanowiskoCzas zająć stanowiskoCzas zająć stanowiskoWarszawa, dnia 15 lipca 2024 r.Szanowny Pan Czesław Siekierski Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Dotyczy: Pilna potrzeba utrzymania silnego budżetu na politykę promocyjną UE i podjęcia inicjatywy przeciw...
Stanowisko w sprawie ochrony nazw produktów mięsnych oraz wprowadzenia definicji produkcji zrównoważonej
Wnioskujemy o podjęcie przez MRiRW działań dla prawnej ochrony nazw dedykowanych produktom mięsnym, które są wykorzystywane do nazywania roślinnych alternatyw tych produktów oraz o zdefiniowanie pojęcia hodowli i produkcji zwierząt w sposób zrównoważony i zbilansowany emisyjnie.
![FLAGA](https://hodowcyrazem.pl/wp-content/uploads/2021/09/FLAGA.png)
► KIM JESTEŚMY
► NASZE DZIAŁANIA
► NAUKA I WIEDZA
► PRAWO
► VIDEO
► KONTAKT
POLITYKA PRYWATNOŚCI
©2024 #HodowcyRazem