Starożytni mieszkańcy Pergamonu stosowali dietę roślinną i fatalnie na tym wychodzili
Dieta roślinna starożytnych mieszkańców Pergamonu nie wynikała z wyboru, religii czy etyki. Według naukowców pod kierownictwem profesor Wolf Rudiger Teegen z Uniwersytetu Monachijskiego, mięso i ryby w Pergamonie były bardzo drogie i mogli sobie na nie pozwolić tylko najbogatsi. Braki w diecie rzutowały na długość życia i choroby trapiące starożytnych.

Pergamon | Źródło: Wikimedia Commons / Radomil
W starożytnym mieście najdroższe było mięso królicze, później wieprzowina, zaś najtańsza wołowina. Jak pokazują wyniki badań ponad 300 szkieletów nawet najgorsze gatunki mięsa w czasach rzymskich rzadko gościły na stołach Pergamończyków. Analiza prof. Teegen pozwoliła również ocenić kondycję fizyczną i śmiertelność. Z badań wynika, że śmierć najczęściej następowała w przedziale wiekowym między 20 a 40 lat. Szczególnie narażone były kobiety w ciąży i połogu. Mieszkańcy często chorowali na ropnie, egzemy, czy choroby zębów i zatok. O ile te ostatnie wynikają z wdychania dymu z palenisk to na inne choroby mogła mieć wpływ dieta uboga w mięso.
Według prof. Martyny Batorskiej z SGGW w Warszawie odpowiednia ilość białka zwierzęcego w diecie decyduje o zdrowiu człowieka. Białko mięsa zawiera wszystkie aminokwasy niezbędne do syntezy białek ustrojowych, umożliwia wzrost i rozwój organizmu, odbudowę komórek, jest ważne w procesach obronnych, przy gojeniu ran oraz wspomaga procesy myślowe w mózgu.
Deficyt bogatego w żelazo mięsa musiał szczególnie wpływać na kobiety po porodzie, gdy zapotrzebowanie na nie w organizmie matki było największe. Brak mięsa mógł też negatywnie oddziaływać na dzietność. Problemy z macierzyństwem wynikające ze zbyt restrykcyjnej diety nie zawierającej mięsa obserwowane są i u współczesnych Europejczyków. Choć akurat w naszym przypadku powody zmian w diecie nie mają, jak u Pergamończyków, charakteru ekonomicznego. Na razie.
Źródła:
- Diet in Roman Pergamon using stable isotope (C, N, S), osteoarchaeological and historical data – preliminary results. Propstmeier, J., Nehlich, O., Richards, M., Grupe, G. Müldner, G., Teegen, W.(2017)- In: Life and death in Asia Minor in Hellenistic, Roman and Byzantine times strona. 237-249
- https://www.aa.com.tr/en/culture/residents-of-ancient-city-of-pergamon-had-plant-based-diet-scientists/2429418
- https://www.hurriyetdailynews.com/studies-reveal-eating-habits-of-pergamon-people-169632
W
I
Ę
C
E
J
Stanowisko dotyczące przeglądu dyrektywy w sprawie emisji przemysłowych
Czas zająć stanowiskoCzas zająć stanowiskoCzas zająć stanowiskoWarszawa, 11 maja 2022 r.Szanowny PanHenryk KowalczykWicepremierMinister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Dotyczy: przeglądu dyrektywy w sprawie emisji przemysłowych Szanowny Panie Premierze, Organizacje...
Pytania do Ministerstwa Zdrowia w sprawie zarzutów dot. funkcjonowania “ferm przemysłowych”
Czas zająć stanowiskoCzas zająć stanowiskoCzas zająć stanowiskoWarszawa, 11 maja 2022 r.Szanowny PanWaldemar KraskaSekretarz StanuMinisterstwo Zdrowia Szanowny Panie Ministrze! Na przeszło 10 stronach wymienił Pan możliwe skutki funkcjonowania „ferm przemysłowych” -...
Pismo do Ministra Marka Gróbarczyka
Czas zająć stanowiskoCzas zająć stanowiskoCzas zająć stanowiskoWarszawa, 28 kwietnia 2022 r.Szanowny Pan Marek GróbarczykSekretarz StanuMinisterstwo Infrastruktury Dotyczy: zniesienia ograniczeń w obrocie nawozami naturalnymi ujętymi w przepisach ustawy z dnia 20...
