N
A
U
K
A
I
W
I
E
D
Z
A
Możliwe formy zabezpieczenia sprzedaży tuczu
Czas zająć stanowiskoCzas zająć stanowiskoCzas zająć stanowiskoDokonując transakcji sprzedaży tuczu, należy mieć na uwadze możliwe formy zabezpieczenia sprzedaży przewidziane przepisami prawa. Jak powszechnie wiadomo transakcje między stronami w każdym przypadku wiążą...
Ryzyka dobrych chęci – ograniczanie dostępu do żywności
Czas zająć stanowiskoCzas zająć stanowiskoCzas zająć stanowiskoSzerokim echem odbiła się inicjatywa C40 postulująca m.in. ograniczenia w konsumpcji mięsa i nabiału. O ryzykach związanych z taką zmianą diety coraz głośniej mówią jednak naukowcy. Źródło:...
Dieta bezmięsna wpływa na depresję
Czas zająć stanowiskoCzas zająć stanowiskoCzas zająć stanowiskoMięso w 100 gramach dostarcza 18% energii oraz 25% wysokiej jakości białka spożywanego przez ludzi na całym świecie. Oprócz tego jest ważnym źródłem mikro- i makroelementów, w tym witamin z grupy B, które...
Jak istotna jest produkcja zwierzęca w globalnym bezpieczeństwie żywnościowym?
Czas zająć stanowiskoCzas zająć stanowiskoCzas zająć stanowiskoMięso w 100 gramach dostarcza 18% energii oraz 25% wysokiej jakości białka spożywanego przez ludzi na całym świecie. Oprócz tego jest ważnym źródłem mikro- i makroelementów, w tym witamin z grupy B, które...
Owady – pokarm przyszłości?
Czas zająć stanowiskoCzas zająć stanowiskoCzas zająć stanowiskoPoszukiwanie zamienników mięsa doprowadziło do tego, że wzrok specjalistów od żywności spoczął na owadach. Ukazujące się, publikacje, z wielką nadzieją traktują ten kierunek zmian w naszej diecie. Na razie...
Starożytni mieszkańcy Pergamonu stosowali dietę roślinną i fatalnie na tym wychodzili
Dieta roślinna starożytnych mieszkańców Pergamonu nie wynikała z wyboru, religii czy etyki. Mięso i ryby w Pergamonie były bardzo drogie i mogli sobie na nie pozwolić tylko najbogatsi. Braki w diecie rzutowały na długość życia i choroby trapiące starożytnych.
Ograniczenia w rozwoju eksportu polskiego mięsa i jego przetworów
Czas zająć stanowiskoCzas zająć stanowiskoCzas zająć stanowiskoWarszawa, 22 grudnia 2021 r.AUTOR: Dariusz Goszczyński, Dyrektor GeneralnyKrajowa Rada Drobiarstwa Izba GospodarczaW prezentacji przeczytają Państwo o: ♦ prognozach światowej konsumpcji mięsa na rok 2021;...
Odpowiedź Gazecie Wyborczej – polemika
Czas zająć stanowiskoCzas zająć stanowiskoCzas zająć stanowiskoWarszawa, 10 grudnia 2021 r.Polemika do artykułu z portalu Wyborcza.pl „Cierpienie zwierząt, zniszczenie przyrody, samobójstwa rolników. To wysoka cena taniego rolnictwa przemysłowego” Wyborcza.pl | Robert...
Prawo i pieniądz
Czas zająć stanowiskoCzas zająć stanowiskoCzas zająć stanowiskoWarszawa, 03 grudnia 2021 r.Obrońcy praw zwierząt zdają sobie sprawę, że obraz wart jest więcej niż tysiąc słów. Profile pełne są więc zdjęć z rzekomą bezdusznością, tragicznymi warunkami chowu i...
Niewesoły gaz rozweselający
Czas zająć stanowiskoCzas zająć stanowiskoCzas zająć stanowiskoWarszawa, 18 listopada 2021 r.Rolnictwo, a zwłaszcza chów zwierząt gospodarskich staje się jednym z głównych oskarżonych o emisję gazów cieplarnianych i globalne ocieplenie. Warto przyjrzeć się bliżej...
Skok na główkę do pustego basenu czyli mit syntetycznego mięsa
Czas zająć stanowiskoCzas zająć stanowiskoCzas zająć stanowiskoWarszawa, 5 listopada 2021 r.Nie słabnie zainteresowanie tematem syntetycznego zamiennika mięsa. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że to produkt idealny, powstaje bez cierpienia zwierząt, nie obciąża...
Wieprzowina – nowa perspektywa
Czas zająć stanowiskoCzas zająć stanowiskoCzas zająć stanowiskoWarszawa, 05 października 2021 r.Poprzez produkcję biometanu można zredukować prawie 80% gazów cieplarnianych (GHG) z polskiego rolnictwaŹródło zdjęć: unsplash.comNaukowcy przyjrzeli się bliżej problemowi...
Przeczytaj również
► KIM JESTEŚMY
► NASZE DZIAŁANIA
► NAUKA I WIEDZA
► PRAWO
► VIDEO
► KONTAKT
POLITYKA PRYWATNOŚCI
©2024 #HodowcyRazem