N
A
U
K
A
I
W
I
E
D
Z
A
Ryzyka dobrych chęci – ograniczanie dostępu do żywności
Czas zająć stanowiskoCzas zająć stanowiskoCzas zająć stanowiskoSzerokim echem odbiła się inicjatywa C40 postulująca m.in. ograniczenia w konsumpcji mięsa i nabiału. O ryzykach związanych z taką zmianą diety coraz głośniej mówią jednak naukowcy. Źródło:...
Dieta bezmięsna wpływa na depresję
Czas zająć stanowiskoCzas zająć stanowiskoCzas zająć stanowiskoMięso w 100 gramach dostarcza 18% energii oraz 25% wysokiej jakości białka spożywanego przez ludzi na całym świecie. Oprócz tego jest ważnym źródłem mikro- i makroelementów, w tym witamin z grupy B, które...
Jak istotna jest produkcja zwierzęca w globalnym bezpieczeństwie żywnościowym?
Czas zająć stanowiskoCzas zająć stanowiskoCzas zająć stanowiskoMięso w 100 gramach dostarcza 18% energii oraz 25% wysokiej jakości białka spożywanego przez ludzi na całym świecie. Oprócz tego jest ważnym źródłem mikro- i makroelementów, w tym witamin z grupy B, które...
Owady – pokarm przyszłości?
Czas zająć stanowiskoCzas zająć stanowiskoCzas zająć stanowiskoPoszukiwanie zamienników mięsa doprowadziło do tego, że wzrok specjalistów od żywności spoczął na owadach. Ukazujące się, publikacje, z wielką nadzieją traktują ten kierunek zmian w naszej diecie. Na razie...
Starożytni mieszkańcy Pergamonu stosowali dietę roślinną i fatalnie na tym wychodzili
Dieta roślinna starożytnych mieszkańców Pergamonu nie wynikała z wyboru, religii czy etyki. Mięso i ryby w Pergamonie były bardzo drogie i mogli sobie na nie pozwolić tylko najbogatsi. Braki w diecie rzutowały na długość życia i choroby trapiące starożytnych.
Ograniczenia w rozwoju eksportu polskiego mięsa i jego przetworów
Czas zająć stanowiskoCzas zająć stanowiskoCzas zająć stanowiskoWarszawa, 22 grudnia 2021 r.AUTOR: Dariusz Goszczyński, Dyrektor GeneralnyKrajowa Rada Drobiarstwa Izba GospodarczaW prezentacji przeczytają Państwo o: ♦ prognozach światowej konsumpcji mięsa na rok 2021;...
Odpowiedź Gazecie Wyborczej – polemika
Czas zająć stanowiskoCzas zająć stanowiskoCzas zająć stanowiskoWarszawa, 10 grudnia 2021 r.Polemika do artykułu z portalu Wyborcza.pl „Cierpienie zwierząt, zniszczenie przyrody, samobójstwa rolników. To wysoka cena taniego rolnictwa przemysłowego” Wyborcza.pl | Robert...
Prawo i pieniądz
Czas zająć stanowiskoCzas zająć stanowiskoCzas zająć stanowiskoWarszawa, 03 grudnia 2021 r.Obrońcy praw zwierząt zdają sobie sprawę, że obraz wart jest więcej niż tysiąc słów. Profile pełne są więc zdjęć z rzekomą bezdusznością, tragicznymi warunkami chowu i...
Niewesoły gaz rozweselający
Czas zająć stanowiskoCzas zająć stanowiskoCzas zająć stanowiskoWarszawa, 18 listopada 2021 r.Rolnictwo, a zwłaszcza chów zwierząt gospodarskich staje się jednym z głównych oskarżonych o emisję gazów cieplarnianych i globalne ocieplenie. Warto przyjrzeć się bliżej...
Skok na główkę do pustego basenu czyli mit syntetycznego mięsa
Czas zająć stanowiskoCzas zająć stanowiskoCzas zająć stanowiskoWarszawa, 5 listopada 2021 r.Nie słabnie zainteresowanie tematem syntetycznego zamiennika mięsa. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że to produkt idealny, powstaje bez cierpienia zwierząt, nie obciąża...
Wieprzowina – nowa perspektywa
Czas zająć stanowiskoCzas zająć stanowiskoCzas zająć stanowiskoWarszawa, 05 października 2021 r.Poprzez produkcję biometanu można zredukować prawie 80% gazów cieplarnianych (GHG) z polskiego rolnictwaŹródło zdjęć: unsplash.comNaukowcy przyjrzeli się bliżej problemowi...
Zrobieni w jajo?
Czas zająć stanowiskoCzas zająć stanowiskoCzas zająć stanowiskoWarszawa, 05 października 2021 r.Od kilku już lat jajka kurze są na cenzurowanym. Oskarżenia o zły cholesterol i wątpliwe wartości odżywcze spowodowały poszukiwanie zamienników. Z najnowszymi propozycjami...
Przeczytaj również
► KIM JESTEŚMY
► NASZE DZIAŁANIA
► NAUKA I WIEDZA
► PRAWO
► VIDEO
► KONTAKT
POLITYKA PRYWATNOŚCI
©2024 #HodowcyRazem