Czas zająć stanowisko

Stanowisko dotyczące raportowania pozafinansowego i ekoschematów

27/09/2024 | Stanowiska

Warszawa, dnia 26 września 2024 r.

Szanowny Pan
Czesław Siekierski
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Szanowny Panie Ministrze,

W obliczu nadchodzących wyzwań związanych z raportowaniem ESG i redukcją emisji gazów cieplarnianych, konieczne jest ukierunkowanie wsparcia dla rolników i przetwórców w taki sposób, aby maksymalnie efektywnie adresować te wymagania. Członkowie inicjatywy #HodowcyRazem chcą podkreślić, że działania te powinny być skoncentrowane na tych segmentach produkcji, które są najbardziej narażone na presję związaną z raportowaniem ESG, szczególnie w nowoczesnych kanałach dystrybucji – takich jak dostawy do dużych sieci handlowych i przetwórców.

1. Rosnąca presja w łańcuchu dostaw sieci handlowych:

Przepisy ESG wywrą największy wpływ na przedsiębiorstwa, które współpracują z nowoczesnymi kanałami dystrybucji takimi jak duże sieci handlowe których udział w rynku to około 65%. Firmy te, dążąc do neutralności klimatycznej, będą stawiały coraz wyższe wymagania swoim dostawcom, co oznacza, że presja na rolników i producentów żywności będzie rosnąć najsilniej właśnie w tym obszarze.

Sieci handlowe, takie jak Jeronimo Martins czy Carrefour, już teraz podejmują działania mające na celu zmniejszenie swojego śladu węglowego, a presja na dostawców będzie tylko rosła.

1. Kierowanie wsparcia tam, gdzie presja jest najsilniejsza:

Biorąc pod uwagę powyższe, w ramach Krajowego Planu Strategicznego (KPS) oraz Krajowego Planu Odbudowy (KPO), wsparcie finansowe i technologiczne powinno być priorytetowo kierowane do tych rolników i przetwórców, którzy są bezpośrednimi dostawcami do sieci handlowych i eksporterów. To właśnie te podmioty będą musiały jako pierwsze dostosować się do zaostrzonych wymagań związanych z raportowaniem ESG i zmniejszeniem śladu węglowego swoich produktów.

Jednocześnie ważne jest, aby koncentrować środki w obszarach, które są silnie związane z nowoczesnymi kanałami dystrybucji i odczują intensywną presji związanej z raportowaniem ESG.

1. Propozycje działań

W związku z powyższym, wnioskujemy o Ustalenie priorytetów w alokacji środków w ramach eko-schematów, aby wspierać te segmenty rynku, które najbardziej odczują presję regulacyjną, czyli rolników i przetwórców produkujących produkty pochodzenia zwierzęcego na rzecz nowoczesnych kanałów dystrybucji zarówno wprowadzanych na polski rynek jak i na wspólny rynek poza Polską gdzie udział nowoczesnych kanałów dystrybucji jest jeszcze większy niż w Polsce.
  • Wprowadzenie ekoschematów wspierających redukcję emisji, w tym praktyk sekwestracyjnych oraz inwestycji w biogazownie.
  • Zwiększenie wsparcia finansowego dla zakładów przetwórczych, które będą zobowiązane do raportowania śladu węglowego swoich produktów na zielone inwestycje

Znaczne zwiększenie liczby i przez to łącznej mocy biogazowni w tym biogazowni rolniczych,  pozwoli w większym stopniu wykorzystać potencjał redukcji śladu węglowego w rolnictwie. Efektywność tej metody jest szacowana na około 20-30% redukcji emisji z rolnictwa wg różnych szacunków, a eko-schematy dają potencjał do dalszych znaczących redukcji.

Te działania pozwolą polskim rolnikom i przetwórcom dostosować się do zmian wymuszanych przez obowiązujące i te nadchodzące regulacje, zwiększyć efektywność gospodarstw i zapewnić im możliwość kontynuacji współpracy z największymi odbiorcami w kraju i za granicą.

Szanowny Panie Ministrze,

Chcielibyśmy uprzejmie przypomnieć o naszej prośbie dotyczącej zorganizowania konferencji w sprawie wyzwań związanych z raportowaniem ESG oraz potencjalnymi rozwiązaniami dla sektora rolniczego i przetwórstwa. Wierzymy, że dyskusja na poziomie ministerialnym pozwoliłaby lepiej zrozumieć narastającą presję, jaka będzie wywierana na polskich rolników oraz przetwórców w związku z nowymi regulacjami.

Konferencja ta mogłaby być doskonałą okazją do zgromadzenia ekspertów z branży, przedstawicieli rolników oraz przetwórców, aby wspólnie omówić możliwości wsparcia i odpowiednich działań w ramach Krajowego Planu Strategicznego oraz Krajowego Planu Odbudowy.

Z góry dziękujemy za pozytywne rozpatrzenie naszej prośby i mamy nadzieję na rychłe spotkanie, które pozwoli nam wspólnie wypracować rozwiązania wspierające polski sektor rolny w tym ważnym czasie zmian.

Andrzej Kabat

Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS”

Grzegorz Brodziak

p.o. Prezes Zarządu
Polskiej Federacji Rolnej

Aleksander Dargiewicz

Krajowego Związku Pracodawców – Producentów Trzody Chlewnej POLPIG

Dariusz Goszczyński

Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza

Jerzy Wierzbicki

Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego

Jacek Zarzecki

Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego

Paweł Podstawka

Krajowej Federacji Hodowców
Drobiu i Producentów Jaj

Leszek Hądzlik

Prezydent
Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka

Koordynator inicjatywy #HodowcyRazem- Grzegorz Brodziak p.o. Prezes Zarządu Polskiej Federacji Rolnej
W
I
Ę
C
E
J

#HodowcyRazem to inicjatywa 8 największych organizacji zrzeszających krajowych hodowców, której celem jest wsparcie i opiniowanie planów w zakresie rozwoju rolnictwa.

► KIM JESTEŚMY

► NASZE DZIAŁANIA