Stanowisko w sprawie ochrony nazw produktów mięsnych oraz wprowadzenia definicji produkcji zrównoważonej
Szanowny Pan
Czesław Siekierski
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
W nawiązaniu do stanowiska #HodowcyRazem z dnia 27 lutego 2023 r. ponownie wnioskujemy o podjęcie przez MRiRW działań dla prawnej ochrony nazw dedykowanych produktom mięsnym, które są wykorzystywane do nazywania roślinnych alternatyw tych produktów oraz o zdefiniowanie pojęcia hodowli i produkcji zwierząt w sposób zrównoważony i zbilansowany emisyjnie.
Dane Parlamentu Europejskie wskazują, że całe rolnictwo odpowiada jedynie za 10,55% emisji gazów cieplarnianych, a wg FAO hodowla zwierząt gospodarskich generuje tylko 14,5% antropogenicznych gazów cieplarnianych, a mimo to w szczególności produkcja zwierzęca jest systematycznie oskarżana o nadmierne obciążenie środowiska naturalnego i nieetyczne traktowanie zwierząt gospodarskich. Nie przeszkadza to jednak przeciwnikom produkcji zwierzęcej w nabywaniu produktów roślinnych, dla których zawłaszczono nazwy dedykowane produktom mięsnym. Jest to często powiązane z przekazywaniem konsumentom informacji, że wybieranie takich produktów redukuje emisję gazów cieplarnianych, choć nie ma jednoznacznych empirycznych dowodów na to, że udział białek roślinnych w żywności wpływa na zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych z systemu żywnościowego.
Uniwersalne formuły marketingowe o wpisywaniu się w walkę z globalnym ociepleniem budują wśród konsumentów przekonanie o dokonywaniu dobrych wyborów zakupowych.
W wielu przypadkach konsumenci wprowadzani są w błąd, gdyż produkty wegańskie lub wegetariańskie wykorzystujące nazwy produktów tradycyjnie wytwarzanych z mięsa lub z istotnym udziałem mięsa przedstawiane są jako substytuty produktów pochodzenia zwierzęcego, do złudzenia przypominające oryginalne produkty odzwierzęce. Pomijana jest informacja, że są to najczęściej produkty wysoko przetworzone, a ich wartość odżywcza nie jest tożsama z wartością odżywczą mięsa i produktów mięsnych. Szczególnie młodzi konsumenci mogą ulec złudnemu przekonaniu, że wprowadzając takie produkty do swojej diety spożywają pełnowartościowe zamienniki mięsa, przy jednoczesnym wpisywaniu się w walkę ze zmianami klimatu. Jest to niebezpieczny trend, bowiem wyniki badań naukowych wskazują, że produkty wysoko przetworzone sprzyjają powstawaniu chorób, a diety roślinne, a w szczególności wegańskie, powodują liczne niedobory pokarmowe szkodzące zdrowiu, w tym sprzyjają depresji. Natomiast mięso jest produktem nieprzetworzonym, który dostarcza białka o wysokiej wartości biologicznej, o korzystnych proporcjach aminokwasów, zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne niezbędne do syntezy białek ustrojowych. Jest źródłem witaminy B12, kreatyny i żelaza w formie hemowej, o najwyższej przyswajalności przez organizm ludzi – 3 krotnie lepszej od żelaza w formie niehemowej występującego w roślinach.
Należy zaznaczyć, że sektor produkcji zwierzęcej przestrzega licznych wymogów związanych ochroną środowiska naturalnego wynikających z obowiązujących przepisów, a niejednokrotnie podejmuje dobrowolne inicjatywy w zakresie standaryzacji i certyfikacji rolnictwa zrównoważonego (np. Farm Sustainability Assessment – FSA, GlobalG.A.P. z dodatkiem FSA, QMP – Quality Meat Program, Integrowana produkcja, PQS – Pork Quality System, QAFP – Quality Assurance for Food Products).
Przed sektorem produkcji zwierzęcej stoją kolejne wyzwania wynikające z dyrektyw UE w zakresie transportu, deforestacji, emisji przemysłowych, coraz to nowych wymagań w zakresie dobrostanu zwierząt i rosnącej niechęci do produkcji zwierzęcej ze strony środowisk określających się jako proekologiczne. Często te nadmierne obciążenia i nagonka na sektor produkcji zwierzęcej wpływają na podejmowanie przez rolników decyzji o ograniczaniu lub wręcz rezygnacji z produkcji zwierzęcej. Trzeba przy tym podkreślić, że w gospodarstwach brakuje następców. Wobec licznych wyzwań i ograniczeń młodzi ludzie nie chcą zajmować się produkcją tradycyjnej żywności. Budzi to obawy o zachowanie bezpieczeństwa żywnościowego i dostępność mięsa i produktów mięsnych dla zdecydowanej większości konsumentów, którzy powinni mieć prawo wyboru i swobodę w podejmowaniu własnych decyzji zakupowych, kierując się jasnym i rzetelnym przekazem. Dlatego dla zachowania pełnowartościowych produktów żywnościowych i bezpieczeństwa żywnościowego konieczna jest ochrona nazw tych produktów i zapobieganie ich marginalizacji.
Porozumienie #HodowcyRazem wnioskuje również o wypracowanie pojęcia hodowli i produkcji zwierzęcej w sposób zrównoważony i zbilansowany emisyjnie oraz stworzenie wykazu standardów umożliwiających identyfikację/oznakowanie „Produkt rolnictwa zrównoważonego” (analogicznie do produkcji ekologicznej), dzięki czemu konsumenci otrzymają spójną i jasną informację, czym jest produkt pochodzący z produkcji zrównoważonej. Wprowadzenie powyższego pojęcia będzie wsparciem dla samych rolników, ponieważ pozwoli na poprawę pozycji konkurencyjnej gospodarstwa przez spełnienie oczekiwań konsumentów oraz branży spożywczej w zakresie ochrony środowiska i klimatu. Równocześnie zapobiegnie nadużywaniu pojęcia o zrównoważonej produkcji w sytuacji, kiedy nie wypełnia ona trzech wymiarów, tj. środowiskowego, ekonomicznego i społecznego. Nadużywanie pojęcia zrównoważonej produkcji przy spełnieniu tylko wybranego elementu jest wprowadzaniem konsumentów w błąd.
Wielu polskich i europejskich rolników stosuje już zrównoważone praktyki w produkcji zwierzęcej, a polscy i europejscy konsumenci oczekują, że produkty spożywcze, jakie są dostępne w sprzedaży, będą pochodziły z wiarygodnych źródeł, które gwarantują zrównoważony charakter produkcji.
Porozumienie #HodowcyRazem wnioskuje o powołanie w MRiRW zespołu w celu wypracowania odpowiednich definicji i zasad mających na celu ochronę określeń stosowanych zwyczajowo do opisu produktów mięsnych oraz hodowli i produkcji zrównoważonej, równocześnie deklarując udział w pracach takiego zespołu.
Andrzej Kabat
Prezes Zarządu
Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS”
Grzegorz Brodziak
p.o. Prezes Zarządu
Polskiej Federacji Rolnej
Aleksander Dargiewicz
Prezes Zarządu
Krajowego Związku Pracodawców – Producentów Trzody Chlewnej POLPIG
Dariusz Goszczyński
Prezes Zarządu
Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza
Jerzy Wierzbicki
Prezes Zarządu
Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego
Jacek Zarzecki
Prezes Zarządu
Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
Paweł Podstawka
Przewodniczący
Krajowej Federacji Hodowców
Drobiu i Producentów Jaj
Leszek Hądzlik
Prezydent
Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka
W
I
Ę
C
E
J
Apel do Przewodniczącego Sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi ws zwołania posiedzenia komisji sejmowej
Zwracamy się z pilnym apelem o niezwłoczne zwołanie posiedzenia sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi w związku trwającymi a obecnie nasilającymi się atakami na sektor rolno-spożywczy w Polsce.
Stop szkalowaniu hodowców – pismo do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Stop szkalowaniu hodowców – treść pisma skierowanego do Czesława Siekierskiego, Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Stop szkalowaniu hodowców – pismo do Głównego Lekarza Weterynarii
Stop szkalowaniu hodowców – treść pisma skierowanego do Głównego Lekarza Weterynarii Krzysztofa Jażdżewskiego
► KIM JESTEŚMY
► NASZE DZIAŁANIA
► NAUKA I WIEDZA
► PRAWO
► VIDEO
► KONTAKT
POLITYKA PRYWATNOŚCI
©2024 #HodowcyRazem