„Ekologiczne” nieścisłości
Warszawa, 24 sierpnia 2022 r.
W przestrzeni medialnej pojawia się coraz więcej publikacji promujących tzw. ekologiczne produkty. Niestety, nawet te sygnowane podpisami autorytetów naukowych nie są wolne od nieścisłości i prostych nadużyć. Przykładem jest artykuł w Gazecie Wyborczej pt. „Ekojedzenie. Czy jest warte wyższej ceny.” Pytanie zadane w tytule jest czysto retoryczne, gdyż Autorka jednoznacznie wskazuje odpowiedź, dokonując przy okazji co najmniej kilku nadużyć.
Powołując się na dobroczynne właściwości kwasów omega-3, które są naszemu organizmowi niezbędne do prawidłowego funkcjonowania, wspomagają pracę serca i układu krążenia, zmniejszają stany zapalne, wspomagają odporność, poprawiają stan skóry, włosów i paznokci nie wspomina jednak, że głównym źródłem tych kwasów jest żywność pochodzenia zwierzęcego: jaja, mięso, mleko i ryby.
Opisując zalety mleka, autorka podaje, że w ekologicznym mleku jest dużo niezwykle cennego dla nas kwasu CLA, który działa przeciwnowotworowo, przeciwmiażdżycowo, przeciwzapalnie. Autorka nie wspomina jednak, że ten bezcenny kwas zawarty jest w każdym mleku. Różnice między mlekiem pozyskanym od krów z gospodarstw ekologicznych a tym z gospodarstw konwencjonalnych są niewielkie.
Autorka wspominając o jajach przestrzega przed tymi, które pochodzą od kur karmionych sztucznymi mieszankami, gdyż według niej ekologiczna karma jest bogata w składniki odżywcze, które przechodzą do jaj. Badania jednak wskazują, że jaja, bez względu na system chowu, mają bardzo zbliżony skład, a hodowcy nie znają pojęcia „sztuczne mieszanki”, gdyż wszystkie pasze bazują na zbożach i śrutach poekstrakcyjnych. Pasze podawane w gospodarstwach ekologicznych kurom nioskom są często uboższe, bo niezbilansowane pod względem białka i energii.
Pisząc o chowie zwierząt na mięso, Autorka powołując się na autorytety, wskazuje na powszechne, profilaktyczne stosowanie antybiotyków. Takie profilaktyczne stosowanie, zwłaszcza jako stymulatorów wzrostu jest już dawno zakazane w państwach UE. W chowie konwencjonalnym wszystkie gatunki zwierząt rzeźnych mają dobre lub bardzo dobre warunki, łącznie ze skomputeryzowanymi systemami klimatyzacji, regularnie zadawaną i dobrze zbilansowaną paszą i wodą.
Dodatkowo, wielu krajowych producentów realizuje w chowie konwencjonalnym programy, w których w ogóle eliminuje leczenie antybiotykami, a także prowadzi produkcję w oparciu o rozwiązania wydatnie zmniejszające jej ślad środowiskowy i klimatyczny, wprowadzając np. elementy gospodarki obiegu zamkniętego i rolnictwa precyzyjnego, stosując uproszczone metody uprawy i nawożenie organiczne pól własnymi nawozami organicznymi, wychwytując metan z nawozów odzwierzęcych w biogazowniach i stosując energię ze źródeł odnawialnych. W takich modelach, dzięki racjonalnemu i odpowiedzialnemu wykorzystaniu zasobów i surowców, ostateczny ślad środowiskowy w przeliczeniu na 1 kg mięsa może być niższy niż w tzw. chowie ekologicznym.
Generalnie artykuł słusznie zwraca uwagę na dobroczynny wpływ produktów odzwierzęcych. Jednak tezy jakoby produkty tzw. ekologiczne różniła przepaść jakościowa od tych pozyskanych od zwierząt z chowu konwencjonalnego są mocnym nadużyciem. A na takich nadużyciach kształtowana jest opinia publiczna, którą sukcesywnie chce się przekonać do akceptacji sztucznych zamienników produktów zwierzęcych.
Sygnatariusze #HodowcyRazem
Andrzej Kabat
Prezes Zarządu
Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS”
Mariusz Olejnik
Prezes Zarządu
Federacji Związków Pracodawców – Dzierżawców i Właścicieli Rolnych
Aleksander Dargiewicz
Prezes Zarządu
Krajowego Związku Pracodawców – Producentów Trzody Chlewnej POLPIG
Dariusz Goszczyński
Dyrektor Generalny
Krajowej Rady Drobiarstwa – Izba Gospodarcza
Jerzy Wierzbicki
Prezes Zarządu
Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego
Jacek Zarzecki
Prezes Zarządu
Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
Paweł Podstawka
Przewodniczący
Krajowej Federacji Hodowców
Drobiu i Producentów Jaj
Leszek Hądzlik
Prezydent
Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka
W
I
Ę
C
E
J
Stanowisko w sprawie konieczności przyjęcia przepisów regulujących prowadzenie produkcji zwierzęcej na terenach wiejskich
Czas zająć stanowisko Czas zająć stanowisko Czas zająć stanowisko Warszawa, dnia 8 października 2024 r.Stanowisko przesłane do: - Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi - Ministra Klimatu i Środowiska - członkowie Sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi - członkowie...
Stanowisko dotyczące raportowania pozafinansowego i ekoschematów
Czas zająć stanowisko Czas zająć stanowisko Czas zająć stanowisko Warszawa, dnia 26 września 2024 r.Szanowny Pan Czesław SiekierskiMinister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Szanowny Panie Ministrze, W obliczu nadchodzących wyzwań związanych z raportowaniem ESG i redukcją...
Stanowisko organizacji reprezentujących polski sektor hodowlany do wniosków ze Sprawozdania ze Strategicznego Dialogu o Przyszłości Rolnictwa UE przesłane do Copa-Cogeca
Czas zająć stanowisko Czas zająć stanowisko Czas zająć stanowisko Warszawa, 25th September 2024Mrs Christiane LambertPresident of Copa Mr Lennart NilssonPresident of Cogeca Following the publication of the conclusions of the Report of the Strategic Dialogue on the...
► KIM JESTEŚMY
► NASZE DZIAŁANIA
► NAUKA I WIEDZA
► PRAWO
► VIDEO
► KONTAKT
POLITYKA PRYWATNOŚCI
©2024 #HodowcyRazem